Een lening moet passen binnen je budget en dus op maat zijn. Met een te hoge afbetaling of teveel kosten aan de lening ben jij niets als klant en zal je alleen maar met een wrang gevoel de lening afbetalen. Laat je dus informeren naar de beste aanbiedingen die er op dit moment zijn op de leningmarkt. Want er is heel wat over te weten en je kan je ook heel wat geld uitsparen. Gaat er nu een belletje rinkelen? Dan lees je best verder.
Iedereen heeft wel eens een nieuwe auto nodig, of een herstelling aan de woning. Of je wil een nieuwe woning kopen. Al die zaken kosten geld. Heb je niet genoeg op je spaarboekje staan, of wil je je spaarcenten niet gebruiken. Dan is een lening de oplossing voor je probleem. Daarmee kan je in de aankoop doen en in schijven terug betalen aan de bank. Let altijd dat je de beste lening hebt, eentje met zo laag mogelijke kosten. Enkel zo kan je wat besparen op dit soort uitgaven.
Een lening kan je dan wel helpen een uitgave te doen, het is en blijft een kost. Een woonlening is vaak voor 25 jaar, een autolening voor ongeveer 4 tot 5 jaar. Al die tijd moet je maandelijks de lening blijven afbetalen en zorgen dat er dus genoeg inkomsten zijn om die uitgave te betalen. De terugbetaling van een lening gaat via domiciliëring, zodat een bank elke maand zeker is van de terugbetaling. Je moet dus al een vaste job hebben om die lening terug te betalen en daar zal een bank ook zeker naar informeren. Als je de aanvraag indient dan moet je je inkomsten aan de hand van een loonfiche kunnen bewijzen. Daar staan alle nodige gegevens op. Ook hoelang je al bij eenzelfde werkgever werkt. Ook dat kan een rol spelen op een lening met een lagere rentevoet. Jij moet bewijzen aan de bank dat je een goede betaler zal zijn. Hoe meer bewijzen je kan voorleggen hoe beter.
Je loon telt trouwens voor 100 % mee in de berekening. Heb je nog inkomsten uit een zelfstandige activiteit, dan kan je die ook meetellen, door gegevens uit je boekhouding mee te vermelden. De uitgaven kant, daar is een bank ook nieuwsgierig naar en dat moet je ook meedelen uiteraard. Andere leningen die nog lopen en alimentatie kunnen hier meetellen. Bij sommige banken zijn aflopende leningen van 6 maanden tot 1 jaar niet meer van tel. Die worden dus niet meegenomen in de berekening en zo kan je dus toch meer lenen. Let wel dat je dan nog een jaar de vinger op de knip moet houden om je budget in balans te houden.
Een bank laat je toe tot ongeveer 40 procent te lenen van je inkomen. Als je partner ook aan de lening meedoet, zal het gezamenlijk inkomen bekeken worden. Dan kan je meer lenen, wat handig kan zijn voor dure aankopen als een auto of een huis. Hoe je onderling de verdeling maakt, wie wat afbetaald en voor hoeveel, dat kan je zelf uitmaken. Een bank zal de maandelijkse afbetaling via domiciliëring van je bankrekening afhalen. In sommige gevallen moet je een bankrekening openen bij de bank waar je een lening hebt, maar hier zijn de meeste wel flexibel in geworden. Je kan zelfs lenen bij een andere bank en toch geen bankrekening moeten openen. Maar dit is geval per geval te bekijken.
De kost van lening hangt ook af waarvoor je wil lenen. Een persoonlijke lening is vaak duurder dan bijvoorbeeld een woonlening. Bekijk het aanbod goed bij verschillende banken en je zal de verschillen snel zien. Niet zozeer in soorten leningen, maar wel in de kosten. Ga dus niet in op het eerste en beste voorstel. Maar zoek wel de beste lening, met goede voorwaarden en de laagste kosten. Bij een woonlening op 25 jaar, kan dit echt over duizenden euro’s gaan dat je je kan uitsparen. Zeker doen dus!
Een lening op jouw maat! Ontdek het aanbod!
Wat de wens ook is, je kan een simulatie uitvoeren online via elke website van een bank. Dan kan je al zelf bekijken wat de mogelijkheden zijn en hoeveel de maandelijkse last zal zijn. Een goede manier dus om al op zoek te gaan naar een goedkope lening. Voor elk project dat je maar kan bedenken is een simulatie uit te voeren. Je kan zelfs de aanvraag ook online doorsturen. Wie weet krijg je wel een positief antwoord.