Een onderhandse lening, hoe pak je dat aan?

In normale omstandigheden zou je een lening aanvragen bij een bank. Zij beschikken over heel wat geld en een goede dienstregeling om je de nodige middelen te geven. Maar soms verkies je om niet bij een bank langs te gaan, maar bij een kennis, een vriend of familielid bij wie je geld wil lenen. Dat kan en dat heet een onderhandse lening. Het is dan natuurlijk belangrijk om duidelijke afspraken te maken zodat elke partij goed weet waar hij / zij aan toe is.

Ontdek hier de voordeligste leningen op de markt!

De reden om niet bij een bank te lenen kan zijn omdat je op de zwarte lijst staat. Dan wil geen enkele bank je nog een lening geven. Je komt op de zwarte lijst te staan als je problemen hebt gehad met het terug betalen van een lening. Dan zal je opgenomen worden op die lijst totdat de problemen achter de rug zijn. Maar dat kan vaak even duren en in sommige gevallen heb je toch een lening nodig. Om een woning te kopen bijvoorbeeld, maar ook voor kleine elektro apparaten voor in je woning. Dan kan je iemand aanspreken die je goed kent en vragen of die persoon je een onderhandse lening wil geven. Als die ermee akkoord gaat dan kan je de documenten opstellen.

Het wil uiteraard niet zeggen omdat je niet via een bank werkt dat je geen documenten moet opstellen. Het is belangrijk om alles goed te noteren en duidelijke afspraken te maken. Op die manier weet jij hoe je alles kan terugbetalen en is de ontlener zeker dat alles op papier staat. Er kan ook een kostenpercentage afgesproken worden, welke je elke maand moet terug betalen bovenop het kapitaal. Op die manier heeft de ontlener er toch iets extra voor in de plaats, wat hij moet het geld in een keer aan jou geven. En dat is toch een risico op zich.

Je kan ook een andere duurtijd afspreken dan dat bij banken mogelijk zijn. Wil je langer of korter afbetalen, dan valt dat onderling af te spreken zonder dat iemand regels oplegt. Ook dit moet je goed vermelden op het contract dat je onderling moet opstellen. Als je geld leent aan iemand via een onderhandse lening, dan is dit vaak aan mensen met financiële problemen. Ze kunnen geen geld lenen bij een bank, dus moeten ze ergens anders terecht. Ga goed na of je weldegelijk je geld zal terugzien. Het is een risico dat jij moet dragen. Als er problemen ontstaan dan moet je vaak naar de rechtbank en dat is een straatje zonder einde. Zorg er dus voor dat je goed weet waar je aan begint om problemen te voorkomen.

Ontdek hier de voordeligste leningen op de markt!

Zorg dus steeds dat alles goed beschreven staat in het document en dat beide partijen hiermee akkoord gaan. Op die manier weet je precies wat er moet gebeuren voor elke partij. Dit is een belangrijke stap in het maken van een onderhandse lening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.